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If you’ve ever asked yourself “Why?” about something 
related to structural steel design or construction, 

Modern Steel’s monthly Steel Interchange is for you! 
Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Force Distribution and Transfer in Encased 
Composite Member – Part 1
Assume an encased composite column that sits on a base 
plate and that the load is delivered to the top of the col-
umn through a cap plate. 

Section I2.1d of the Specification for Structural Steel 
Buildings (ANSI/AISC 360) states: “Load transfer require-
ments for encased composite members shall be deter-
mined in accordance with Section I6.” Section I6.2c 
applies. The Commentary states: “Where loads are applied 
concurrently to the two materials, the longitudinal shear 
force to be transferred to achieve cross-sectional equilib-
rium can be taken as either the difference in magnitudes 
between the portion of external force applied directly to 
the concrete and that required by Equation I6-1 or the 
portion of external force applied directly to the steel sec-
tion and that required by Equations I6-2a and b.”

Some distribution of force among the elements 
(structural steel, reinforcing steel and concrete) must be 
assumed. If the distribution is based on relative strength, 
it seems a distribution for which Section I6 requires no 
force to be transferred among the steel and concrete ele-
ments is possible. However, there must be some transfer 
of force among the elements in order for the encased 
column to act as a unit. To make the point, assume a con-
dition involving only steel: three plates (two flanges and a 
web) sandwiched between cap and base plates. The loads 
can be distributed based on relative areas. Applying cri-
teria similar to Section I6 would indicate the three plates 
do not need to be interconnected. However, Section E6 
would require interconnection of the elements to ensure 
they act as a unit, as opposed to three independent plates. 
Am I missing some requirement to interconnect the ele-
ments in encased composite columns? 

Yes. Section I6.4a of the Specification (available at www.aisc.org/
specifications) provides prescriptive detailing requirements. 
These minimum requirements along with the confinement 
steel are considered adequate by the Committee to develop 
the composite capacity similar to what is done in Section E6 
relative to built-up compression members.

Larry S. Muir, PE, with assistance from William P. Jacobs, V, SE, PE

Force Distribution and Transfer in Encased 
Composite Member – Part 2
AISC Design Guide 1: Base Plate and Anchor Rod Design 
generally assumes a uniform pressure distribution under 
the base plate and a critical bending section in the base 
plate at the face of the column. Are these assumptions 
still valid when designing a base plate attached to an 
encased composite column?

The pressure distributions under the base plate described in 
Design Guide 1 (available at www.aisc.org/dg) are assump-
tions. The engineer must decide whether or not any par-
ticular approach is appropriate for a given situation. The 
Design Guide indicates that many approaches are possible 
and makes the following two statements:

“While this approach offers a simple means of design-
ing the base plate… the designer may choose to use other 
methods of designing the plate for flexure, such as yield-line 
analysis, or a triangular pressure distribution assumption, as 
discussed in Appendix B.” (Section 3.3.2)

“…both triangular and uniform distributions represent 
simplifying approximations... The use of a triangular pres-
sure distribution, as shown in Figure B.1, will often require 
slightly thicker base plates and slightly smaller anchor rods 
than the uniform pressure approach, since the centroid of the 
pressure distribution is closer to the cantilevered edge of the 
plate.” (Section B.1)

The location of the critical section is not an assumption. 
The magnitude of the critical moment and its location is a 
function of the assumed pressure distributions both above and 
below the base plate. Figure 1 shows the moment (red dashed 
line) superimposed on the base plate based on the model in 
the Design Guide. In order to determine the magnitude and 
location of the critical moment, a free-body diagram of the 
base must be drawn that is consistent with the distribution of 
force in the member. In most cases the critical moment will 
likely occur at the face of the steel element, but Chapter I per-
mits a wide range of configurations, so every case encountered 
must be considered separately. 

Larry S. Muir, PE

Figure 1
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Collision Between Structures
Section L4 of the 2010 Specification states: “Drift under 
strength load combinations shall not cause collision with 
adjacent structures or exceed the limiting values of such 
drifts that may be specified by the applicable building 
code.” This statement has been removed from the 2016 
Specification. I have two structures in close proximity to 
each other, such that they may collide under some load-
ing conditions. Should these two structures be treated as 
a single structure or is it okay to treat the structures as 
two separate structures? Is the decision impacted by the 
choice of Specification, 2010 versus 2016?

You may be able to arrive at an acceptable design regard-
less of whether you treat the portions as a single structure or 
two independent structures. You will have to decide the best 
approach for the project based on your own engineering judg-
ment. You could look at each option to see which one would 
be more economical. 

Collision between structures, though no longer explic-
itly prohibited, is not a good idea. Section L3 of the 2016 
Specification states: “Drift shall be limited so as not to impair 
the serviceability of the structure.” The Commentary states: 
“Drift limits are imposed on buildings to minimize damage 
to cladding and to nonstructural walls and partitions… It 
is important to recognize that drift control limits by them-
selves, in wind-sensitive buildings, do not provide comfort 
of the occupants under wind load.” Though these state-
ments are not directed toward collision between structures, 
cladding and other nonstructural elements are likely to be 
damaged when structures are allowed to collide, and such 
collisions are likely to make the occupants uncomfortable. In 
other words, the collision would impair the serviceability of 
the structure. The choice of Specification, 2010 versus 2016, 
has no impact on the design considerations related to poten-
tial collisions between structures.

Section 12.12.3 of ASCE-7 directly addresses such con-
ditions relative to seismic design. I am not aware of similar 
requirements specifically related to wind. 

Carlo Lini, PE

Tension Field Action in End Panels
Section G3.1 of the 2010 AISC Specification states: “Con-
sideration of tension field action is not permitted… for 
end panels in all members with transverse stiffeners.” The 
2016 Specification does not include an explicit prohibition 
against consideration of tension field action in end panels. 
Is consideration of tension field action permitted for end 
panels under the 2016 Specification?

No. The intent is unchanged. Though there is no explicit 
prohibition against considering tension field action at 
end panels, the 2016 Specification only addresses tension 
field action for “Interior Web Panels with a/h ≤ 3.” Note 
that the a/h ≤ 3 limit is a similar restatement of the 
statement (b) in Section G3.1 of the 2010 Specification, 
“Consideration of tension field action is not permitted… 
when a/h exceeds 3.0…” a/h ratios greater than 3 are also 
still not permitted.

The Commentary of the 2016 Specification also provides 
some insight and states: “The method in Section G2.1 
accounts for the web shear post-bucking strength in mem-
bers with unstiffened webs, members with transverse stiff-
eners spaced wider than 3h and end panels of members with 
transverse stiffeners spaced closer than 3h.” The method in 
Section G2.1 does not consider tension field action. The 
Commentary to Section G2.2 emphasizes the point further 
and states: “The key requirement in the development of 
tension field action in the web of plate girders is the abil-
ity of the stiffeners to provide sufficient flexural rigidity to 
stabilize the web along their length. In the case of end pan-
els there is a panel only on one side. The anchorage of the 
tension field is limited in many situations at these locations 
and is thus neglected.”

Larry S. Muir, PE

Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical professional ideas and 
information on all phases of steel building and bridge construction. Opinions and 
suggestions are welcome on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily represent an official 
position of the American Institute of Steel Construction and have not been reviewed. It is 
recognized that the design of structures is within the scope and expertise of a competent 
licensed structural engineer, architect or other licensed professional for the application of 
principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might help you solve, please 
forward it to us. At the same time, feel free to respond to any of the questions that you 
have read here. Contact Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

866.ASK.AISC • solutions@aisc.org

The complete collection of Steel Interchange questions and answers is available online. 
Find questions and answers related to just about any topic by using our full-text search 
capability. Visit Steel Interchange online at www.modernsteel.com.
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