
S TEE L N T ERe HAN G E 
Steel Interchange is an open forum for Modern Steel Con­

struction readers to exchange useful and practical professional 
ideas and information on all phases of steel building and bridge 
construction. Opinions and suggestions are welcome on any sub­
ject covered in this magazine. If you have a question or problem 
that your fellow readers might help you to solve, please forward 
it to Modern Steel Construction. At the same time, feel free to 
respond to any of the questions that you have read here. Please 
send them to: 

Steel Interchange 
Modern Steel Construction 

One East Wacker Dr., Suite 3100 
Chicago, IL 60601-2001 

Answers and/or questions should be typewritten and double­
spaced. Submittals that have been prepared by word-processing 
are appreciated on computer diskette (either as a Word file or in 
ASCII format). 

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessar­
ily represent an official position of the American Institute of 
Steel Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recog­
nized that the design of structures is within the scope and 
expertise of a competent licensed structural engineer, architect 
or other licensed professional for the application of principles to 
a particular structure. 

Information on ordering AISC publications mentioned in 
this article can be obtained by calling AISC at 800/644-2400. 

* * * * Questions and answers can now be e-mailedto:grubb@aiscmail.com * * * * 

The following responses from previous Steel 
Interchange columns have been received: 

Question from February 1999: 
What is the status/prognosis of the OSHA 

requirements for a minimum of four bolts in 
column base plates? 

Norman Golinkin 

On Thursday, August 13, 1998 the Department 
of Labor published proposed rulemaking for 

Steel Erection as part of 29 CFR Part 1926, Sub­
part R. As published, 1926.755(a) requires that 
"all columns shall be anchored by a minimum of 4 
anchor bolts." Written comments on the proposed 
rulemaking were to be postmarked by November 
12, 1998 and a public hearing was commenced on 
December 1, 1998. 

As of this date a final rulemaking has not been 
issued. However, on February 10, 1999, the Direc­
torate of Construction at OSHA in Washington 
D.C. issued an enforcement policy for steel erection 
in the interim period pending enactment of final 
rulemaking. In this document, OSHA is allowing 
steel erectors to follow either the current Subpart 
R or the proposed rulemaking (with a minor 
restriction on fall protection for deck layers). It is 
not clear at this time whether a steel erector's deci­
sion to follow the proposed rulemaking binds other 
entities to its requirements (e.g. the structural 
engineer of record), or if the erector is not liable for 
those parts of the proposed rulemaking outside of 
its control. Formal comment by OSHA would be 
helpful to steel erectors, fabricators and designers. 

Tom Henke 
Construction Supply & Erection, Inc. 
Germantown, WI 

via email: 
I need to get some clarification in regards 

to the permitted size of holes drilled in col­
umn base plates for anchor bolts. There 
appears to be two conditions. The standard 
db + 1/16" seems restrictive for a column with 
vertical loads and nominal lateral loads at 
the base. However, using larger holes in base 

plates for columns which are a part of a later­
al load resisting system would allow slippage 
prior to the bolts engaging. Could you please 
shed some light? 

Dwight Drew 

There are no requirements in the AISC Specifi­
cation or in the AISC Code of Standard Practice 

regarding the size of anchor rod holes. However, it 
has generally been accepted that anchor rod holes 
are oversized to account for unavoidable variability 
in the placement of the rods. The AISC LRFD 
Manual shows recommended sizes for anchor rod 
holes in base plates in Table 11-3. 

Oversized holes become a concern when signifi­
cant shear forces must be transferred through the 
base of the column. One way to account for over­
sized holes is to provide a positive shear transfer 
mechanism-for example, with shear lugs or 
through column base embedment in a slab. Lesser 
amounts of shear may be transferred through fric­
tion between the base plate and the concrete/grout, 
or through shear friction. 

A common shear transfer detail, which uses the 
anchor rods to transfer shear, couples oversized 
holes in the base plate with standard holes in plate 
washers field-welded to the base plate. Some con­
cerns in this detail are the bending of the rod and 
crushing of concrete/grout at the top of the anchor 
rod, along with the corresponding potential for 
movement. 

Standard-sized holes are almost never used in 
based plates because of constructability concerns. 
Per the AISC Code of Standard Practice, section 
7.5.1.(a), anchor rods are usually set so that the 
center-to-center spacing of any two rods within a 
group is off by no more than 1/8". Standard holes 
are lAs" larger than the fastener diameter. The dis­
crepancy between these two tolerances is obvious­
anchor rod mismatch is almost a certainty. 

I think I'd vote for shear lugs, in spite of their 
inherent construction difficulties, when significant 
shear forces must be transferred at the column 
base. 

Keith A. Grubb, P.E. 
American Institute of Steel Construction 
Chicago,IL 
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via telephone: 

For crane rails, the AISC LRFD Manual, p. 
1-139, recommends that "odd lengths, which 
must be included to complete a run or obtain 
the necessary stagger, should be not less than 
10 feet long." What is the basis of this recom­
mendation? 

Dennis Price 
Fair Hill Fabricators 
Lansdale, PA 

T he thought behind this recommendation is that 
a minimum length of crane rail is required to 

adequately clip the rail to its supporting structure. 
Typically, clips are spaced anywhere from 2'-0" to 
3'-6" on center, so a lO-foot length of rail would 
have about three pairs of clips. A sufficient num­
ber of clips is required to transfer the longitudinal 
and transverse forces in the crane rail into the sup­
porting structure. Note that even if stop blocks are 
used at the end of the crane rail, significant longi­
tudinal forces must be resisted by the clips, 
because of the expansion gap (typically 2") left 
between the stop block and the end of the rail. 

David T. Ricker, P.E. 
Consulting Engineer 
Payson,AZ 

Question from March 1999: 
In a large composite slab, construction 

joints may be required. Where should one 
put construction joints in composite floors? 

"l X Then locating construction joints in composite 
V V slab, it may be convenient to place construc­

tion joints along structural grid lines as is common 
in slabs-on-grade. However, this approach in steel­
framed composite floors may compromise the 
capacity of the shear connectors. Locating con­
struction joints off the column grid lines in compos­
ite floors makes more sense. Cracks may form over 
composite members but it isn't wise to purposely 
build in a weakened plane at shear connector loca­
tions. There are two situations to consider: 
1. Construction joints running parallel to the in­

fill beams: In this situation, a good solution is 
to place the construction joint mid-way 
between the in-fill beams and maintain the 
slab reinforcing (WWF ) continuous through 
the joint. 

2. Construction joints running perpendicular to 
the in-fill beams: In this case, one solution is 
to locate the joint at the third or quarter point 
of the in-fill beam span. Again, slab reinforc­
ing should be continuous through the joint. 
Top reinforcing steel is often placed over the 
girders to minimize crack width over the gird­
er. It is prudent to locate a construction joint 
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beyond the termination of this reinforcing. 
John L. Ruddy, P.E. 
Structural Mfiliates International 
N ashville, TN 

New Questions 

Is there a publication or research paper 
which discusses the design of column base 
plate shear lugs made out of the standard W 
sections? In particular, should such shear 
lugs be designed for overall section bending 
and shear only due to the bearing pressure 
exerted against the concrete face, or should 
the effect of local flange or web bending be 
considered? Shear lugs are assumed to be 
confined in shear pockets by a non-shrink 
grout. 

Mark Trojanowski, P.Eng. 
Hatch 
Mississauga, Ontario, Canada 

Are there any recommendations for a limit­
ing slenderness ratio for drag collectors? 
Limiting Klir to 120 (the value for braces) 
seems overly conservative. 

Gary Harris 
Hunt and Joiner 
Dallas, TX 

Anchor bolts (A307 or A36 material) occa­
sionally get knocked and bent prior to the 
installation of the structural steel columns. 
Are there any guidelines or provisions for 
bending the anchor bolts back into position? 
Are there limits to the degree of bending that 
can be straightened? 

Michael D. Gregory, P.E. 
Teton Structural Engineers 
Idaho Falls, ID 

Do you enjoy reading Steel Interchange? Then 
check out the forum section at Modern Steel 

Construction's new website: 

www.modernsteel.com 

Registration is free. 


