
If you've ever asked yourself "why" about something related to structural steel design or construction, 
Modern Steel Construction's monthly Steel Interchange column is for you! 

Specifying Connection Design Forces 

In preparing specifications for structural steel, is it common 
practice to have connections designed for 50% of member 
capacity? If so, is this a service load or factored load? What 
are your recommendations on how to properly specify con­
nection design forces? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The practice you mentioned is an old one and does not fol­
low the requirements of the AISC Code of Standard Practice. It 
can work, but is not ideal. Problems associated with specifying 
a percentage of the uniform load capacity in designing con­
nections can be seen in long, shallow beams. The connection in 
such beams could be difficult to detail and could result in con­
structability (clearance) issues. The connections in shorter 
beams become penalized. These are a few of the issues. 

It is therefore ideal to have the forces indicated on the 
structural design drawings to eliminate these potential pitfalls. 
According to the 2000 AISC Code of Standard Practice 
(www.aisc.orglcode), Section 3.1.2, all loads and forces must 
be indicated on the structural design drawings. In addition, 
the drawings must state whether LRFD or ASD is to be used 
in the selection or completion of connection details. Alterna­
tively, connections can be designed by the engineer of record. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
AISe's Steel Solutions Center 

Column Splice Gaps 

We have gaps at our column splices and are aware that a gap 
of 1116" or less can be ignored. Is there something in writing 
that discusses the philosophy behind this statement? 

Question sent to AISe's Steel Solutions Center 

Gaps in column splices Ij16" or less are specifically allowed 
by the AISC Specification. Referring to Section M4.4 of the 1999 
AISC LRFD Specification (a free download from 
www.aisc.orgflrfdspec), it states: 

Lack of contact bearing not exceeding a gap of 1/16-inch (2mm) , 
regardless of the type of splice used, is permitted. 

Also refer to AISC FAQ 3.3.3 at www.aisc.orglfaq. 
The Commentary to Section M4.4 mentions that the 1/16" 

spliced configuration was full-scale tested at the University of 
California-Berkeley by Popov and Stephen in the mid-1970s. 
Columns with splice gaps of Ij16" resulted in no reduction in 
load-carrying capacity compared to unspliced columns. 

A paper published in AISC's Engineering Journal, "Capacity 
of Columns with Splice Imperfections" by Popov and Stephen, 
can be downloaded from www.aisc.orglej . 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
AISe's Steel Solutions Center 

Panel-Zone Web Shear 

For the 1997 AISC Seismic Provisions, can an OMF connec­
tion be designed with panel-zone web shear as the primary 
source of inelastic deformation or as a way to utilize the 
exemption for the maximum force that can be transferred by 
the system? 

Question on SEAINT list server 

The goal of an OMF connection in the 1997 AISC Seismic 
Provisions is to provide for 1 percent plastic rotation through 
controlled inelastic deformations. A prescribed detail is pro­
vided that can be used, but it is not normally going to have 
panel-zone web shear as the primary source of inelastic defor­
mation. The other option given is for the use of a tested con­
nection, which means tested in accordance with the 
requirements in Appendix S. 

Let's assume the detail proposed is so qualified as a tested 
connection. If the testing upon which it is based shows that 
the required inelastic rotation is reliably achieved through a 
mechanism such as shear yielding of the panel zone, it seems 
to me the connection is acceptable. 

To me, the exception for the maximum force that can be 
transferred is something entirely different. This approach gen­
erally is not supposed to be used by looking at elements that 
are a part of the framing that is a part of the seismic-force­
resisting system. Rather, the maximum force exception pro­
vides a way to examine parts of the properly designed system 
other than those in the seismic-force-resisting system and find 
maximums that can't be exceeded credibly without first failing 
them. Theoretically speaking, that is something that cannot 
happen if they are properly designed unless the ground 
motion exceeds the design value. 

The most common example I've given to illustrate an 
appropriate maximum force exception is a building on spread 
footings having zero capacity to resist uplift but properly 
designed to resist the effects of overturning. The forces and 
moment in the seismic-force-resisting system would never see 
a force greater than that corresponding to the overturning of 
the building (foundation uplift) unless the design ground 
motion were exceeded. The same building on a pile system 
with tension capacity would not benefit from such a system 
limit. 

Charlie Carter, P.E., S.E. 
American Institute of Steel Construction 

Cracks over Composite Beams 

Do concrete cracks over composite beams affect the compos­
ite action of the beam? How can such cracking be prevented? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The cracks you see are shrinkage cracks and do not affect 
the strength of the composite beam because the concrete area 
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in compression is still engaged by the embedded shear con­
nector despite the crack. Essentially, cracking is a serviceabil­
ity issue as discussed in the last paragraph of Commentary 
Section 13.2 in the 1999 AISC LRFD Specification. 

One way to minimize cracking is to place supplemental 
reinforcing over the girder. The recommendation in the Com­
mentary cited above is to provide uniformly distributed trans­
verse reinforcement of at least 0.002 times the concrete area in 
the longitudinal direction. 

Bill Liddy 
AISC's Steel Solutions Center 

Weak-Axis Lateral-Torsional Buckling 
Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

In the April 2004 issue of Modern Steel Construction, the fol­
lowing Q/A was published: 

True or False: A shape bent about its weak axis must be 
checked for lateral-torsional buckling. 

The answer given was: 
False: Lateral-torsional buckling is a phenomenon that 
occurs only when rotation would produce a lower energy 
position for that shape. A shape bent about its weak axis 
is already in its lowest energy position. 
While this answer is most often correct, there is a special 

situation where it is not-that of a load acting above the shear 
center. In this case, lateral-torsional buckling of a shape bent 
about its weak-axis can cause a significant decrease in the 
potential energy of the loads and a reduction in capacity. 

A possible example is that of lipped trough girders, with 
loads at the level of the lips which are well above the shear 
center below the bottom flange. Trough girders often are used 
with composite reinforced-concrete decks. Such girders have 
been said to have failed during construction during the pour­
ing of the concrete deck. 

Other similar examples include circular or square hollow 
section beams which are loaded high above their shear centers. 

Information for predicting the elastic lateral-torsional 
buckling for these examples is given in a number of publica­
tions, including Section 7.6 of Flexural-Torsional Buckling of 
Structures by N.5. Trahair (E&FN Spon, London, 1993). 

Nick Trahair, Emeritus Professor 
University of Sydney (Australia) 

Sloped Column Continuity Plates 

If two moment girders frame into a column joint at offset 
elevations (3" or so), should skewed continuity plates in the 
column web adjoin the adjacent girder flanges, top and bot­
tom and each side of the web (4 total), or is it better to add 
flatllevel continuity plates at each girder flange, (8 total)? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The best approach is to eliminate offsets in the design 
phase. Thinking the connection details through before select-
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ing members is always a good idea and could help eliminate 
these kinds of connection difficulties later. But, it's not always 
possible to avoid such a detail, so ... 

For a small offset like this, sloped continuity plates will 
reduce the cost by about 50 percent over twice as many 
flat/level stiffeners. For larger offsets, a set of flat/level par­
tial-depth stiffeners could be viable and more cost effective. 

Additional information is found in AISC Design Guide 13: 
Stiffening of Wide-Flange Columns at Moment Connections: Wind 
and Seismic Applications (available from www.aisc.orglbook­
store, or if you are an AISC Professional Member, download 
your free copy from www.aisc.orglepubs.) Refer to Chapter 5 
in the design guide for design recommendations for both 
approaches. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
AISC's Steel Solutions Center 

Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction 
readers to exchange useful and practical professional 
ideas and information on all phases of steel building and 
bridge construction. Opinions and suggestions are wel­
come on any subject covered in this magazine. 

The opinions expressed in Steel Interchange do not 
necessarily represent an official position of the American 
Institute of Steel Construction, Inc. and have not been 
reviewed. It is recognized that the design of structures is 
within the scope and expertise of a competent licensed 
structural engineer, architect or other licensed professional 
for the application of principles to a particular structure. 

If you have a question or problem that your fellow read­
ers might help you to solve, please forward it to us. At the 
same time, feel free to respond to any of the questions 
that you have read here. Contact Steel Interchange via 
AISC's Steel Solutions Center: 

soj~etionsceni\r 
Your connection to 

ideas + answers 

One East Wacker Dr., Suite 3100 
Chicago, IL 60601 
tel: 866.ASK.AISC 
fax: 312.670.9032 

solutions@aisc.org 


