
If you've ever asked yourself "why" about something related to structural steel design or construction, 
Modern Steel Construction's monthly Steel Interchange column is for you! 

New ASD/LRFD Combined AISC Code 
How will the new combined code handle the different load­
ings requirements for the two design methods? Surely the 
loading requirements for the LRFD method will not change. 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The load derivations will not change for either the LRFD or 
ASD method. As is the present procedure, loads to be used on 
a project are stipulated in the applicable building code, which 
usually uses those in ASCE 7. In the absence of an applicable 
building code, the AISC Specification is based on the load com­
binations in ASCE 7. The corresponding design capacity side 
of the equation is covered by the AISC Specification. 

The new "unified specification" will be based on member 
capacity determined with the same equations whether the 
LRFD or ASD load combinations are selected. The limiting 
member strength is multiplied by <I> in LRFD or divided by Q 

in ASD to arrive at the design member capacity. The <I> and Q 

factors are stipulated in the AISC Specification for the various 
limit states under consideration. 

When you begin to use the new Specification, you will be 
able to work in the system with which you feel more comfort­
able. However, I believe that when you see the two methods 
presented side by side in the AISC Manual and its companion 
design examples, you will see how similar the approaches are 
in principle. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

Welder Qualifications 
We are involved in the design of a roof framing system com­
prised of a two-way grid of trusses. The trusses have round 
HSS web members and round HSS bottom chords. There are 
other portions of the project that involve standard wide 
flange framing. In our specifications, is it sufficient to 
require that welders be certified per AWS Dl.l? Is there any 
additional certification required for tubular members? We 
have a lot of critical welds connecting round HSS to other 
round HSS as a part of the roof truss framing, but I do not 
know if that alone requires additional certification. 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

Since this is a roof framing system, you are correct in refer­
encing AWS D1.1 Structural Welding Code-Steel, which applies 
to buildings. Note that bridge work is different, generally con­
forming to AWS D1.5. However, also note that there are differ­
ent types of qualification classifications within AWS D1.1. Part 
C, Section 4 of AWS D1.1-2004 covers performance qualifica­
tion. Tables within this section of AWS D1.1 identify require­
ments for tube welding. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

Erection Plan 
We have been asked to supply an AISC erection plan on a 
U.S. Army Corps of Engineers project that requires a Certi­
fied Fabricator, but not a Certified Erector. Is there such a 
thing as an AISC Erection Plan? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The AISC Certified Erector is required to prepare a "Project 
Specific Erection Plan." The Corps of Engineers may also 
require this same erection plan for the specific project that you 
have. These plans are often prepared by the erector's engineer, 
including what cranes will be used to pick up what pieces, 
where to start, how to plumb the building, when the bolts 
have to be tightened before you can add more steel to the 
structure, etc. Just a written plan for how you do your work. If 
the job is complicated, perhaps a structural engineer who 
understands steel erection should be employed to prepare the 
plan. 

Bill Liddy 
American Institute of Steel Construction 

IMF/Pre-qualified Moment Connections 
Pre-qualified moment connections in FEMA are for special 
and ordinary moment frames, not for intermediate moment 
frames. Must we use the pre-qualified FEMA special 
moment frame connection for an intermediate moment 
frame defined in AISC? Or can we use the FEMA pre-quali­
fied moment connection of ordinary moment frame for 
intermediate moment frame defined in AISC? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

1. At the end of the year, we will be releasing a seismic man­
ual and a prequalified connections standard, based upon a 
peer review of FEMA 350. For now, we suggest that you 
refer to FEMA 350 for prequalified moment connection 
information. 

Since FEMA 350 was released before the 2002 Seismic 
Provisions, it is important to realize that all mention of SMF, 
IMP, and OMP in FEMA 350 pertains specifically to those 
seismic load resisting systems found in the 1997 Seismic 
Provisions. The 1997 IMF (FEMA IMP) was eliminated in the 
2002 Seismic Provisions. The 1997 OMF (FEMA OMF) was 
then split as follows. The tested configuration became the 
2002 IMF and the prescriptive detail became the 2002 OMP. 
Thus, the FEMA 350 OMF details are useful in 2002 IMF 
design. 

If you are designing a 1997 IMP, you will need to select a 
SMP prequalified connection from FEMA 350, as there are 
no formal IMF prequalified connections in FEMA 350. It 
likely would be more expensive to qualify (i.e. test) a con­
nection to determine if it will satisfy the IMF inelastic inter­
story drift requirements than to simply use a FEMA 350 
SMF prequalified moment connection that has already been 
tested. 
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2. One cannot use a FEMA OMF prequalified connection for 
the 1997 IME This is because IMFs are required to undergo 
an inelastic inter-story drift angle that is larger than that 
required for OME One can use FEMA 350 SMF prequali­
fied connections for 1997 IME Note that only the welded 
un-reinforced flange, bolted web (WUF-B) moment connec­
tion does not have a corresponding detail qualified for use 
inSMF. 
As noted in part one of this answer, the WUF-B can be used 

with the 2002 IMF. In fact, it is easier to remember than any 
FEMA 350 prequalified moment connection can be used with 
the 2002 IMF. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

Welded Moment Connections 
I am looking for the bevel angle, size, and length of weld, 
etc. for a moment connection. 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The type of weld and weld lengths required are part of the 
design process for the structure. This determination should be 
made based on the specific conditions, loads, and details of 

. the project. The bevel angle of a weld is a function of the type 
of weld and weld process used. Pre-qualified welded joint 
details are shown in the Table 8-3 of the AISC LRFD Manual of 
Steel Construction, 3rd edition. This Manual is available for 
purchase from the AISC bookstore at the following link, 
www.aisc.orgllrfd.html. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

Continuous Versus Intermittent Weld 
Can you guide me as to how to decide or choose between 
using continuous or intermittent fillet welds? 
1. For a crane girder beam (I beam with channel on top) 

whether intermittent welding can be permitted. 
2. For built up columns and beams whether intermittent 

welding can be considered and if so under what situa­
tions. 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The decision as to when to use continuous versus intermit­
tent fillet welds is largely dependent on the specific applica­
tion, including the stress transfer requirements and the type of 
connection being made. Intermittent fillet welds are permitted 
to transfer calculated stress across joint or faying surfaces 
when the strength required is less than that developed by a 
continuous fillet weld of the smallest permitted size, and to 
join components of built-up members. For your first example 
of a built-up crane girder, you may want to consider the load­
ing conditions involved, as intermittent fillet welds are typi­
cally avoided for crane girders because of the poor 
performance under fatigue situations. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 
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Bolted End Plate Moment Connections 
Page 4-116 of the 9th edition ASD Manual indicates that an 
end plate moment connection can only be used for static 
loading. However, I have just purchased Design Guide 16, 
and I cannot find anything that would indicate that this con­
nection must only be used for a static loading condition. 
Can this connection be utilized for seismic and wind 
moments? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

For high-seismic applications (R > 3), one must use a pre­
qualified end-plate moment connection or qualify the connec­
tion to be used. Refer to AISC Design Guide 4, 2nd edition, for 
examples of prequalified connections. They can also be used 
for wind. 

For wind and low-seismic applications (R = 3), one can use 
these same connections, those provided in AISC Design Guide 
16, or other similarly acceptable details. 

The information in the 1st edition of Design Guide 4 and the 
9th edition ASD Manual is now outdated. Refer to the article 
"SteeIWise: AISC Design Guides" in the February 2005 issue 
of Modern Steel Construction (visit www.modernsteel.com 
and browse back issues). To order design guides, visit 
www.aisc.orglbookstore. AISC members can download any 
available design guide free-of-charge from www.aisc.org/epubs . 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction 
readers to exchange useful and practical professional 
ideas and information on all phases of steel building and 
bridge construction. Opinions and suggestions are wel­
come on any subject covered in this magazine. 

The opinions expressed in Steel Interchange do not 
necessarily represent an official position of the American 
Institute of Steel Construction, Inc. and have not been 
reviewed . It is recognized that the design of structures is 
within the scope and expertise of a competent licensed 
structural engineer, architect or other licensed professional 
for the application of principles to a particular structure. 

If you have a question or problem that your fellow read­
ers might help you to solve, please forward it to us. At the 
same time, feel free to respond to any of the questions 
that you have read here. Contact Steel Interchange via 
AISC's Steel Solutions Center: 

soj~etfonsCenrer 
Your connection to 

ideas + answers 

One East Wacker Dr., Suite 3100 
Chicago, IL 60601 
tel : 866.ASK.AISC 
fax: 312.670.9032 

solutions@aisc.org 


